Onsdag 22 November

02:00 Kommer på vakt och vi närmar oss Skålevik i Bergen. Vi skulle tagit bunker och byta besättning. Men någon hade gjort fel så vi fick ingen bunkers. Sedan hade Victor blivit försenad och missad anslutningsflyget från Oslo. Så han får övernatta där och ta flyg till Ålesund istället.

02:10 Förtöjda på Skålevik och mannskapsbyte.

02:15 Avgår igen och det börjar snöa mängder. Fortsätter norrut i snöfallet och det är tur man har bra radar för det går inte att se ut.

08:00 Går av vakten vid Alden.

12:00 Vaknar och tar lite kaffe för att sedan gå ner i lastrummet och se så att de har gjort rent ordentligt i rummen. Det ser bra ut och jag sätter i isolering mellan skottet och sidorna av lastrummet så det blir helt tätt nu när vi skall lasta majsmjöl.

13:20 Förtöjda i Målöy för bunkring.

13:55 Avgår från Målöy.

14:00 Kommer på vakt och fortsätter ut och rundar Stadt. 5 m/s östlig vind och snöfall.

19:25 Stannar till vid kaj i Ålesund för att ha ytterligare ett mannskapsbyte och utan att ta förtöjningar så gör vi bara en så kallad kajstuds så han kan komma ombord. Sedan blir det full fart mot Vestnes. Båten vi skall lasta från har redan förtöjt, men det blir ingen lastning i natt pga. vädret. Det skall regna och blåsa och då kan vi inte lasta. Blir väl välling av allt ihop då.

20:00 Går av vakten vid Oksebåsen äter lite kvällsmat och går sedan för att sova.

20:25 Båten skakar till och maskin saktar ner så jag springer upp på bryggan. Ser då att Kapten har kört på ett av sjömärkena  i Lepsöyrevet.

15375661129_7812827536_b

Båten börjar kränga över åt styrbord och vi springer ut för att kolla förpik och lastrum. När jag kommer ner i lastrummet så ser jag att det kommer in vatten. Vi startar länspumpen och börjar trimma båten med ballast för att den skall ligga rakt. Rapporterar till Kapten vilka skador vi har och han får ringa hovedreddningscentralen. Jag tar över och vänder båten och sätter kursen tillbaka ner mot Ålesund. Vi får rättat upp båten och ser att det är inte något stort läckage, så vi behöver ingen assistans just nu. Men vi beställer en dykare från sjöräddningen som får dyka ner och titta på skadorna.

22:00 Förtöjda på Flatholmen i Ålesund och sjöräddningen är på väg. Jag sätter mig och skickar iväg rapport till Kystverket och Försäkringsbolaget. Sedan går jag för att sova lite.

Strax efter kommer sjöräddningen och de hittar 3 stycken hål i babords sida vid ballasttank 6. Så vi får se vad Sjöfartsdorektoratet och Försäkringsbolaget säger i morgon. Men vi får inte lämna kaj och vi kommer definitivt behöva ta båten på land och reparera.

Detta inlägg publicerades i Arbete, Bulk Carrier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s