Söndag 25 December Juldagen

02:00 Kommer på vakt när vi precis har rundat Stadt i full storm och mycket slingring. Vi är nu på väg in genom Storfjorden. Med den väderrapporten som är för det närmaste dygnet. Orkanbyar och våghöjder på mellan 8-14 meter på Hustadvika så väljer vi att se om vi kan få en kaj i Ålesund. Ringer dem och får besked att vi kan få ligga på Flatholmen i Ålesund och invänta bättre väder. Så vi fortsätter genom Storfjorden och upp mot Ålesund.

05:30 Förtöjda på Flatholmen i Ålesund och det var inte lätt att komma till kaj i stormen. Men nu ligger vi här och får ha bra koll på förtöjningarna. Det blåser 20-28 m/s och ösregnar.

08:00 Går av vakten och äter lite frukost innan jag somnar in så gott.

14:00  Kommer på vakt efter att ha ätit svineribbe. Det blåser inte mycket just nu, men det är väl lugnet före stormen. Får besked att Bergen Viking sökte lä innanför Kristiansund i natt och avvaktar med att ge sig ut på Hustadvika. Jag sätter mig och gör lite pappersarbete och kontroll av instrument innan jag sätter mig ner med en kopp kaffe och en film. Det blev en actionfilm som hette Hanna vilket var en ganska bra film. När filmen var slut så hade det börjat blåsa ordentligt.

Helt plötsligt så blåser det upp till 90 knop i byarna vilket är samma som 46 m/s. Båten framför oss “Tananger” börjar få problem att ligga kvar vid kaj. Vi ser hur de bara glider längre och längre från kaj. Till slut så börjar trossarna gå sönder för henne och hamnen kan inte skicka ner folk pga nedblåsta containers så de inte kommer in på hamnområdet. Vi erbjuder oss att springa iland och släppa deras förtöjningar.

Så Jim och Kjell går iland med flytvästar på sig för att släppa hans förtöjningar. När de fått loss hans förändar så går aktertrossarna av och de får köra för fullt för att inte driva ner på oss. Men det gick fint och han tackar så hemskt mycket för hjälpen.

IMG_0284[1]

Vi hänger ut så mycket trossar vi har och sitter vakt.

20:00 Går av vakten och äter några räkmackor innan jag skall försöka sova lite. Vilket nog inte blir så lätt med det oväsendet som är nu.

Detta inlägg publicerades i Arbete, Bergen Faith. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s